Ma barwę jasnokremową, czasem herbacianą. Dość szybko krystalizuje, zmieniając barwę na jasnoszarą lub jasnobrązową.
Charakteryzuje się dość silnym zapachem, przypominającym zapach wosku, a jego smak zależy od mieszanki nektarów przyniesionych do ula.
Wiosenny miód wielokwiatowy powstaje z całego bukietu wiosennego kwiecia. Ma barwę jasnokremową i łagodny smak. W zależności od miejsca, w którym zebrały go pszczoły, powonienie i podniebienie smakosza może wyczuć aromat mniszka lekarskiego, kwiatu maliny lub kwiatu rzepaku.
Miód wielokwiatowy zawiera dużo cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Zaleca się go alergikom, uczulonym na pyłki kwiatowe oraz osobom cierpiącym na katar sienny. Miód ten nie uczula.
Jego walory lecznicze zależą od roślin, z których pszczoły zebrały nektar. Polecany jest szczególnie w profilaktyce chorób o podłożu alergicznym, zawiera bowiem pyłki kwiatowe, które działają jak antygeny.
Producent : | Diamant |
Dostawa na teren Warszawy | 18.45 zł |
Firma kurierska | 21 zł |
Umowa PPDSA | 21.99 zł |
Darmowa dostawa w Warszawie | od 246 zł |
Darmowa dostawa w Polsce | od 400 zł |